Dokument från sidan - Del 1: Niklas Backman

Jag gillar inte att hylla människor.
Jag är ganska dålig på att hylla människor.
Att hylla bra prestationer är viktigt, oavsett om det handlar om ett lags insats eller en individuell prestation.  

Sedan 2001 har Skogsvallen besökts för att se när IFK Luleå spelar fotboll. När laget kvalade till Superettan mot Brommapojkarna började intresset för detta fantastiska fotbollslag trappas upp.
En spelare som följt med på denna resa under nästan hela 00-talet är min namne Niklas - Backman.
De tre Niklasarna som dominerade i IFK under denna period; Berglund, Backman och Erixon. Kanske var det därför intresset för IFK blev så brinnande? Men det fanns en som stack ut, han som stod för den offensiva delen. Niklas Backmans betydelse för IFK Luleå kan jämföras som Anders Burströms nuvarande betydelse för Luleå Hockey, Håkan Larssons för LF Basket. Viktiga pelare som det kan vara rent ödesdigert om man plockar bort.

1
Niklas Backman var och är en sann IFKare av hög klass!


Niklas Backman spelade en stor betydelse i IFK Luleå som offensiv högerytter, men bildade ofta anfallspar tillsammans med bland många Per Mättevainio, Johan Isaksson, Anders Wallerström och sensationen Magnus Johansson som öste in mål för några år sedan (kommer du ihåg honom Oskar?).

Under åren med Per Nyström-Jensen gjorde Backman oändligt viktiga insatser för att IFK skulle nå andraplatsen 2006, 2007, 2008 och 2009.
Som lagkapten när IFK Luleå spelade i Robertsfors sista omgången 2007. De flesta kan historien, IFK leder serien med en poäng före Ersboda. Seger och division 1-platsen skulle vara säkrad.
Robertsfors gör 1-0 tidigt. IFK tvingas flytta upp laget.
Robertsfors gör 2-0 och IFK är i brygga.
Robertsfors gör 3-0 på kontring när IFK spelar med 2 backar.
Robertsfors gör 4-0 på ytterligare en kontring.
I och med att Ersboda vinner sin match missar IFK avancemang.

Kanos härliga vrål efter Backman när han ville ha bollen på det centrala mittfältet "Backman, Backman, Backman!". När han stormade fram efter högerkanten var det få som kunde stoppa honom, inte ens när han gjorde comeback 2009 efter ett års uppehåll. En fenomenal förstärkning som återigen höll på att leda till avancemang, men andraplatsen var ännu en gång ett faktum.

Årets upplaga av IFK innehåller ingen Backman. Jag tror därför säsongen kommer bli tung för de blåvita grabbarna i division 1. Kalle Norrbin i all ära, men han är ingen Backman. Johan Isaksson och Per Mättevainio, tveksam till att de klarar sig lika bra utan Niklas Backman som levererar pastejer i straffområdet. Fredrik Waaras hopp står till att han får ett samtal av den forna storstjärnan som är sugen på ytterligare en återkomst till IFK. 

Tröjan ska hissas i taket, eller iallafall på väggen i kanlilokalen på Örnäset!

/Niklas

Kommentarer
Postat av: Oskar

Klart jag kommer ihåg Backman. Tänk dig Backman i sin bästa form, tillsammans med Mettävainio förra säsongen, farlig duo..

2011-03-28 @ 23:16:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0